Koření a ochucovadla
Byliny a koření, které se v medicíně používají od starověku hrají také důležitou roli při moderním vaření. Dodávají jídlu specifickou chuť i barvu. Řekněme to takto, naše jídlo by bez nich bylo docela nevýrazné!
Jaké jsou podobnosti a rozdíly mezi bylinkami a kořením? Když se mluví o vaření, slova „byliny“ a „koření“ se často zaměňují. Mezi těmito dvěma však existují některé klíčové rozdíly. "Byliny" jsou definovány jako listově zelená část rostliny. Např. šalvěj, rozmarýn, tymián a oregano. "Bylinka" dávají jídlu jemnou chuť. "Koření" pochází z nelistových částí rostliny, jako jsou kořeny, semena, kůra, plody. Koření má obvykle mnohem silnější chuť než bylinky, a to proto, že tyto části rostlin jsou bohaté na éterické oleje.

Solčanku využijete na dochucení hlavních jídel, polévek nebo třeba i pomazánek. Vyzkoušejte tradiční recepturu bez...

Český kmín v biokvalitě. Jedno z nejčastěji používaných koření využijete v mnoha pokrmech. Koření se jím...

Tato sójová omáčka Tamari je vyrobena přirozenou fermentací sóji, vody a soli po dobu více než 6 měsíců. Sojová...

Vhodné pro všechny druhy grilovaných a pečených mas, drůbeže a ryb.Složení: paprika, pepř, cibule, petržel list,...

Český kmín mletý v biokvalitě. Toto velmi oblíbené koření využijete v mnoha pokrmech. Koření se jím...

Umami je vedle čtyř základních chutí, které všichni známe, pátou chutí. Název je odvozený z japonských slov umai...

Máte rádi ostré? Pak vás naše Harissa určitě nezklame! Africká a arabská kuchyně se bez pálivé papriky, chilli a...

Chakalaka vnese do vaší kuchyně chuť Jižní Afriky. Směs dobře rozmíchejte v troše oleje a použijte jako marinádu nebo...

Stýská se vám po Řecku? Tohle koření vás rázem přenese na jeho prosluněné pobřeží a roztančí vaše smysly v rytmu -...

Bazalkový bujón je k připraven k jednoduchému a rychlému dochucení pokrmů. Dodejte výraznější...

Pikantní směs koření si zamilujete při přípravě dobrot z indické kuchyně. Nevařte ale příliš dlouho, aby se...

Tato lahodná směs sušené zeleniny a koření bez přídavku kuchyňské soli zvýrazní charakter každého pokrmu. Hodí se k...

Tahle kůra se vám v kuchyni rozhodně neztratí. Bude se vám hodit do slaných i sladkých pokrmů.

Tato sójová omáčka je vyrobena přirozenou fermentací sóji a pšenice po dobu více než 6 měsíců. Sojová omáčka se...

Jedinečná a lahodná. Tradičně uzená paprika se postará o úžasné aroma a barvu. Zahalte steaky do jejích jemných...